Google i ostali

U današnje vrijeme 90% posjetitelja na stranice dolazi sa tražilica
Google kao najjača svjetska internet tražilica trenutno zauzima oko 65 % tržišta. Po 15 % otpada podjednako na Yahoo i Bing, a ostatak kolača (5 %) pripada svim ostalim manjim pretraživačima. Ovi udjeli variraju od države do države, ali se prosjek kreće u spomenutim razmjerima.
Kako je Google najsnažniji i najpopularniji pretraživač, fokus optimizacije web stranica(seo) i pozicioniranja usmjeren je upravo na Google. Biti prvi na Google tražilici primarni je cilj. Ne možemo zanemarivati ostale pretraživače, ali u usporedbi s njima, Google uzima i do 6 puta više pretraživanja.

Iz ovog jednostavnog omjera da se zaključiti da aktivnosti treba usmjeravati na Google. Iako većina ljudi u svakodnevnom ‘surfanju’ internetom koristi tražilice (ili pretraživače), uglavnom ne zna kako funkcioniraju i zašto se neka stranica nađe na prvom, a ne na 101 ili 200.001 mjestu. Vrlo pojednostavljeno, tražilice preko svojih spajdera (spiders) prikupljaju informacije na webu. Složeni matematički algoritam obrađuje prikupljene informacije, daje im određene vrijednosti i na osnovu tih vrijednosti pozicionira stranice.

Parametri na osnovu kojih tražilice daju vrijednosti i pozicioniraju web stranice strogo su čuvana tajna, ima ih jako puno, kontinuirano se dograđuju i mijenjaju. Zbog stalnih promjena i nadopuna pozicije većine internet stranica variraju odnosno ‘plešu’. Samo one stranice koje imaju veliki broj kvalitetnih linkova, stranice koje imaju ‘autoritet’, kontinuirano uživaju visoke pozicije i na njih promjene gotovo ne utječu.

Cilj svake web stranice koja želi biti visoko pozicionirana na tražilicama trebao bi biti – postizanje potrebnog broja kvalitetnih linkova.
Možda se to laicima ne čini tako, ali optimizacija i pozicioniranje stranica vrlo su složen i zahtjevan proces koji iziskuje poprilično truda i rada, ali je korist nakon postizanja prvog mjesta na tražilicama višestruka.