Google smjernice

 

U javnost su iscurile Googleove smjernice za ocjenjivanje kvalitete web stranice brojV3.27

Svi smo to već čuli, kvalitetan sadržaj je najvažniji, no to je bilo davno. Što danas pomaže web stranicama da budu visoko rangirane na tražilicama? Tijekom godina Googleove smjernice o tome čime web stranice umiruju tražilice su procurile u javnost, a to se dogodilo s izdavanjem dokumenta dugog 161 stranicu, verzija 3.27, od 22. lipnja 2012. godine. Ta velika knjižica je poprilično slična prethodnoj verziji-toliko o tome kako se često kreće naprijed! – osim što se tiče dijela o ocjenjivanju kvalitete stranice. Ono što Google želi je opisano u dokumentu, i pokazuje da su tri glavna dijela web stranice pogledana, vrednovana i uključena u algoritam tražilice da bi dala težinu (ili ne) web stranici kao cjelini. Prvi dio web stranice koji je vrednovan je ‘glavni’ dio sadržaja. To bi moglo uključivati postove na blogu, vijesti, okvir za pretraživanje, video ili log-in stranicu. Sljedeći dio, koji bi bio dodatni dio, bi uključivao video, srodne predmete ili proizvode i unutarnje navigacijske veze. Oglasi su treće područje ocjenjivanja web-stranice, prema Googleu, to bi uključivalo sponzorirane oglase, oglase, Google oglase ili sponzorirane rezultate. Google svaku stranicu dijeli u tri kategorije ili kvalitete, što uključuje visoku, srednju i nisku kvalitetu.

NAPOMENA
Kvaliteta web stranice je samo jedan od faktora koje je potrebno zadovoljiti ukoliko želite biti visoko pozicionirani. Seo optimizacija je puno kompleksnija i kopliciranija priča. Dobra optimizacija stranice je temelj na kojeg ide još 100katova.

Visoko kvalitetne stranice

One su korisne i zadovoljavajuće za potrebe web stranice i njenog sadržaja. Prema Googleovim smjernicama za vrednovanje stranica to bi uključivao sadržaje koji dijele video, slike ili društvene medije; dijele mišljenja i komuniciraju s posjetiteljima, daju osobne ili društvene informacije; prodaju uslugu ili proizvod; objavljuju pitanja i odgovore; i dijeli downloade ili datoteke s javnošću. Ova interakcija je ono što Google želi vidjeti i kao rezultat toga vraća uslugu dajući stranici ‘visoku’ ocjenu, pa će tako biti više vjerojatno da će stranica doći do većih pozicija na rezultatima tražilice.

Posjetitelji web stranica koji su zainteresirani za proizvod ili uslugu, nakon što pronađu predmet svoje potrage, vrlo vjerojatno neće odmah krenuti u akciju: nazvati, kupiti ili neku sličnu aktivnost koju bi naručitelj htio izazvati kod internet korisnika. Slijedeći korak će vjerojatno biti – provjera virtualnog identiteta firme. Tek nakon što su se dodatnom pretragom uvjerili da ne postoje loše kritike i da će dobiti najbolju moguću uslugu i ili proizvod, moguće je da će se odlučiti za nastavak aktivnosti, bilo da se radi o on-line kupnji ili obavljanju kontakta, putem telefona, on-line obrasca za kontakt, slanja e-maila i slično.

Stranica srednje kvalitete

Ovakve stranice su ‘gotovo’ uspjele. Daju posjetitelju informacije, savjete i / ili imaju pristojan proizvod, ali nedostaje im nešto u odnosu na visoko-kvalitetne stranice. Ove stranice su označene kao OK, ali ih je potrebno poboljšati. Ta poboljšanja mogu uključivati bolji dizajn, više sadržaja i veću interakciju s posjetiteljima, ili poboljšanje stranice s kvalitetnim vezama(linkovi prema stranicama sa autoritetom) i time povećavanjem povjerenja koje stranica i web site imaju kao cjelina. Bilo kakve negativne ocjene sitea ili stranice mogu utjecati na ukupnu kvalitetu stranice.

Stranice niske kvalitete

Svi smo čuli za web stranice koje su značajno pale na tražilicama i to bi moglo zbog Googleovog označavanja sitea ili stranice unutar sitea kao stranica niske kvalitete. To uključuje gramatičke pogreške, činjenične pogreške, spinani sadržaj ili parafraziranje kao i bildanje ključnih riječi. To bi moglo biti nešto vrlo jednostavno, kao što je loše pisani dio sadržaja koji koristi previše riječi da bi došao do poante, ili činjenica da nisu navedeni izvori. Naravno, postoji više razloga zašto Google ocjenjuje stranice kao stranice loše ili niske kvalitete, kao što je layout stranice, vjerodostojnost, tehničke pogreške ili dizajn i brzina učitavanja, ali ako je vaš sadržaj loš, razmislite o tome da ispočetka napišete sve. Plaćanje više novca za kvalitetan sadržaj može stvarno postati ključna razlika kad dođe do ocjenjivanja od strane Googlea. Naravno, tko su točno ti suci? U prošlosti su to bili timovi ljudi, kojima je bila pokazana vaša stranica (ili njeni dijelovi) i onda bi oni odlučili da li ona odgovara određenim pretraživanjima ili ne. Ovih dana Google pokušava to što je više moguće replicirati s algoritmima, ali jako sumnjam da se oslanjaju samo na ljude ili samo na algoritame. Jedno je sigurno, u ovom stupnju oznaka od strane tima koji se bavi kvalitetom donosi sa sobom veću šansu da vas označi tim koji traži spam i to je ono odakle dolaze prave kazne.