Gradnja linkova

Bez gradnje linkova stranica neće imati visoku poziciju na tražilicama

Mogli ste pročitati pojam ‘gradnja linkova’, a možda niste znali što taj pojam zapravo znači. Gradnja linkova je, jednostavno rečeno, način kako osvojiti prvo mjesto na tražilici. Uvijek se, naravno, možemo nadati da ćemo ovo vodeće mjesto ‘zaslužiti’ ako stranicama pridodamo dobar, kvalitetan i zanimljiv sadržaj pa čekati da nas tražilice same nađu i visoko pozicioniraju.

Možemo isto tako imati sreću da će neki webmaster, koji procijeni da mu je naš sadržaj dovoljno interesantan i bitan za njegove posjetitelje, sa svoje stranice usmjeriti link na našu. Malo je nezgodno što se u praksi desi da ono što je kvalitetno i zanimljivo u našim očima, bude drugima nezanimljivo i nekorisno.
Ako je to što nudimo nezanimljivo drugim webmasterima, naša stranica će ostati samo jedna u moru drugih (prema istraživanju Netcraft Server Survey ovu smo 2011. godinu dočekali s 266.848.493 web stranice na internetu) koje neće biti visoko pozicionirane -rješenje problema je seo optimizacija.
Nezanimljiv sadržaj može biti još veći problem. Zamislite da prodajte rabljene stolne svjetiljke, dakle specijalizirano ste usmjereni. Posjećenost vašeg web shopa ne smije ovisiti o tome da li će neki webmaster na svojim stranicama pisati o polovnim stolnim svjetiljkama i usmjeravati svoje posjetitelje na vaš web. Budite sretni ako budete imali nekoliko linkova vaših prijatelja webmastera koji će se ‘smilovati’ i linkati na vas.

Naravno da tih nekoliko linkova neće biti dovoljno i stranica će ostati bez posjetitelja. Jedino rješenje jest gradnja linkova, ali to nije niti jednostavan niti lak posao. Definitivno ga ne smiju raditi laici jer algoritmi u tražilicama imaju zaštitne mehanizme protiv najrazličitijih oblika prijevara, muljaža ili nedozvoljenih radnji u kojima vjerojatno nema zle namjere, ali su aktivirale mehanizam zaštite i stranica je ‘bačena’ nekoliko stotina mjesta unazad.

Zanimljiv sadržaj ali jaka konkurencija?

Što će se dogoditi ako imamo s jedne strane zanimljiv sadržaj, ali s druge strane jaku konkurenciju? Konkurencija može dobrom gradnjom linkova doći ispred vas, iako možda nema proizvod ili uslugu na vašoj razini, ali posjetitelj to nikada neće saznati jer će prije kliknuti na konkurenciju, a vas možda neće niti naći.
Nemojte dozvoliti da vaši konkurenti aktivnije od vas rade na web marketingu i gradnji linkova jer se može desiti da vaša stranica vremenom nestane iz vidokruga korisnika. Google kao najjači svjetski pretraživač pozicionirati će vaš web tko-zna na kojoj stranici, a to će značiti puno manje posjetitelja, te samim time i puno manje planiranih prihoda.
Izgradnja linkova vrlo je ozbiljan i zahtjevan posao u kojem rezultat dolazi tek nakon više mjeseci rada. Ovdje nema instant rješenja, i ne očekujte prvu ili vodeće pozicije na pretraživačima nakon samo mjesec dana rada!