Lažnim komentarima protiv konkurencije

Upravo čitam post objavljen na bug.hr koji govori o kazni koju je zaradila Korejska tvrka Samsung zato što je koristila usluge studenata da kritiziraju konkurenciju na forumima ili mjestima gdje su mogli ostavljati komentare i mišljenja o proizvodima konkurentske tvrtke.
Bilo bi interesantno vidjeti koliku je koristis u konačnici imao i imati će samsung u odnosnu na smiješnu kaznu koju su platili. Vjerujem da im nije žao iznos akojeg su platili.
U lijepoj našoj ovakav tip “neetičnog ponašanja” bio je vrlo izražen kad je u pitanju rad političkih stranaka gdje su opet studenti za sitne pare kolokvijalnim rječnikom “pljuvali” postupke, ljude, institucije,stranke.
Koliki utjecaj je imala takva aktivnost na ciljane političke mete možemo samo nagađatu, u primjeru iznad vidimo kako je prošla meta “Tvrtka samsung drži gotovo trećinu svjetskog tržišta, dok je HTC(meta) u velikim financijskim problemima”.

Da li se slične stvari u poslu događaju kod nas?
Mislim da još uvijek ne jer vlasnici/direktori tvrtki ne uviđaju moć interneta, niti znaju da potencijalni kupci njihovih proizvoda sve više uz sam proizvod upisuju na google.hr riječi kao što su problem,skandal,prevara,kritika,procjena,analiza,loša kvaliteta,forum..itd.
Svjest o tome bi ih potakla na agresivni pristup u borbi sa konkurencijom, a i sami bi počeli više paziti što se o njima piše.

Frustrirani i nezadovoljni kupci znaju ostaviti vrlo paprene komentare o poduzeću ili proizvodima koje su kupili.
U takvim situacijama bez obzira da li su mišljenja i komentari opravdani potrebno je čim prije “sakriti” takav sadržaj.
Samo jedan loš komentar koji je u prvih 10 mjesta na googlu.hr može udaljiti potencijalne kupce od kupnje, te ih usmjeriti na konkurenciju.
Taj jedan komentar će potaknuti kupca na dodatno čeprkanje i traženje prljavog veša i onda je to kraj ideje o kupovini proizvoda ili usluge.

Za kraj, u vremenu interneta ako želite povećati prodaju nije loše baviti se sa konkurencijom na neuobičajan način ;-), također biti oprezan i cijelo vrijeme se osvrtati iza sebe je više nego preporučljivo.
p.s.
Ako vas zanimaju faktori rangiranja na google-u kliknite na link.