Optimizacija i pozicioniranje

Optimizacija stranice i njezino pozicioniranje na tražilicama je osnov virtualne prisutnosti

Što je osnovna optimizacija stranice?

  • – Staviti ključne riječi u naslovu (naslovima)
  • – Staviti ključne riječi u body textu.
  • – Staviti ključne riječi u H tag-ove.

Jednostavnije objašnjenje bilo bi otprilike ovako: treba pisati o određenoj temi koja obrađuje sadržaj stranice na novinarski način, vodeći računa o naslovima i podnaslovima. Naravno, tekst i naslovi moraju biti ciljano i istinito napisani, ali ne na način kako čitamo u većini naših novina da naslov sugerira jedno, a u tekstu se govori o nečem sasvim drugom. Stručnim rječnikom na engleskom jeziku ova se optimizacija naziva “on page optimization”.

Kako izgleda dobra optimizacija stranice odnosno koje su to web stranice više ili  manje kvalitetne možete vidjeti na internim google smjernicama.

Pozicioniranje stranice

Pozicioniranje stranice je postizanje prvog mjesta ili najvišeg mogućeg mjesta među prvih 10 mjesta na Google ili nekom drugom pretraživaču. Ponekad se prvo mjesto može postići već kroz nekoliko mjeseci nakon optimizacije stranica, odnosno izgradnje linkova. U poslovnim područjima gdje postoji veća konkurencija potrebno je do 6 mjeseci aktivne izgradnje linkova. Spomenuti slučajevi predstavljaju uobičajeno vrijeme potrebno da se stranica pozicionira.

Kod nekih pojmova nije dovoljno ni godinu dana da se dostigne prva pozicija, a financijska sredstva potrebna da se dođe do prvog mjesta kreću se u milijunima eura/dolara.
Kad ponovo pročitate tekst na početnoj stranici uvidjeti ćete što znači prvo mjesto na tražilicama i kolika je razlika između plaćenog oglašavanja i prirodnog prvog mjesta. Vrlo je jasno zašto je cilj biti prvi. Iako prirodno drugo i treće mjesto ukupno donose do 25% klikova, za ozbiljan posao i veliku zaradu nužno je postići poziciju prvog mjesta.

Nestrpljenje i očekivanja

Iako ima više loši stvari koje možete napraviti dok traje optimizacija web stranca, po meni je najgore nestrpljenje iz kojeg se rađa frustracija i potezi koji dovode do traženja lakih i brzih rješenja. U takvim trenutcima događaju se loše radnje koje onda u konačnici sabotiraju sav prethodno kvalitetno odrađen posao. Brzina nije preporučljiva kad se u pitanju seo posao!