Pitanja i odgovori

Što ću dobiti boljim pozicijama na google.hr?

Prva pozicija na google.hr za neki proizvod ili uslugu nosi do 50% svih posjetitelja koji su upisali traženi pojam. Postotak može varirati ali ako je uz seo i naslov sročen na marketinški dobar način veliki postotak klikanja neće izostati.

Hoće li seo usluga povećati zaradu moje firme?

Da, ako imate web stranicu koja nema posjetitelja onda vam skuplja prašinu i predstavlja trošak. U današnje vrijeme kad su novinski oglasnici skoro u potpunosti otišli u stari papir, nužnost je imati web stranicu i na njoj prezentirati svoju fimu, proizvode ili usluge koje nudite.
To je pogotovo zato što oko 90% posjetitelja neke stranice dolazi upravo sa tražilica ili u ovom slučaju google.hr
Danas, prosječan korisnik upali kompjuter, ode na google i u par minuta pronađe sve potrebne informacije o proizvodima ili uslugama koje traži.

Što to ustvari znači prevedeno na hrvatski jezik?

Ako ste dobro pozicionirani na google.hr vam je isto kao da imate poslovni prostor u centru grada pored kojeg svaki dan prolaze desetine ljudi koji su zainteresirani za grupu proizvoda ili usluga koje nudite. Ako niste visoko pozicionirani vam je kao da imate poslovni prostor negdje u nekom prigradskom naselju bez autobusne linije gdje samo vi i uža rodbina dolazi u vaš dućan.

Zašto bih uzeo još i seo uslugu kad već plaćam google oglase?

U statistikama posjete vaše web stranice jasno možete vidjeti koliki je postotak klikanja na vaše plaćene oglase, prosjek klikanja je oko 5% i manje, ovisno od proizvoda ili usluge koju prodajete.
Obzirom da se google oglasi prikazuju na velikom broju portala veliki broj posjetitelja posjeti vašu web stranicu a da pritom nije stvarno zainteresiran za kupnju.
Internet surferi koji dođu na google.hr i upišu ciljani pojam rade to sa točno određenom namjerom. Može se slobodno reći da su takvi posjetitelji već potencijalni kupci.

Da li mogu imati jedno i drugo?

Da, korisno je je imati google oglase i seo uslugu.

Što je bolje google oglasi ili seo usluga?

Google oglasi su trenutačno rješenje i traju dok imate novaca da ih plaćate a seo je dugoročno rješenje i košta samo na početku.
Dobro je koristiti jedno i drugo jer zajedno donose veću posjećenost stranice. Što ćete odabrati ovisi od financijskih mogućnosti i načina razmišljanja.

Što ustvari točno nudite sa seo uslugom?

Ako niste dobro rangirani odnosno nema vas u prvih 10 mjesta na google.hr za proizvode ili usluge koje prodajete dovesti ćemo vas u prvih 10 a kasnije na prvo mjesto.

Kažete poziciju br.1, da li dajete garanciju?

Vrlo jasno kažemo što ćemo ostvariti, ponekad je preskupo doći na br.1 i onda
to damo do znanja, iako u Hrvatskim prilikama to i nije neki problem ako je budžet dovoljno velik.

Kakve veze ima budžet sa seo uslugom i pozicijom br.1 na google.hr?

Kad je seo u pitanju bitna su 3 elementa za ostvarivanje cilja, raspoloživi budžet, vrijeme i kvaliteta rada. Seo traži vrijeme koje košta, sa malim budžetom se cilj ne može postići kod zahtjevnijih pojmova/proizvoda ili usluga.

Većina na internetu kaže uključujući i google da vam nitko ne može garantirati poziciju br.1.

Gledajući iz perspektive google-a jasno je zašto imaju taj stav. Obzirom na svakodnevne izmjene i poboljšanja njihovog algoritma događa se plesanje web stranica na pozicijama na kojima se nalaze. Također google je tržišni lider koji ima (barem tako tvrde) za cilj pružiti najbolju moguću uslugu na svaki upit. Za njih bi bilo degradirajuće da seo firme bez problema mogu rangirati klijente bez obzira na kvalitetu proizvoda ili usluga koje nude.

U čemu je onda kvaka, oni tvrde da nije moguće a vi da je moguće?

Objašnjenje je vrlo jednostavno, google cijelo vrijeme daje smjernice kakve stranice trebaju biti, što je dobro a što je loš (ovdje pogledajte sažetak najnovijih smjernica o kvaliteti web stranica). Također google ukazuje koje seo aktivnosti vrijede više odnosno manje. Osim google postoje specijalizirane firme koje konstantno mjere i testiraju učinak pojedinih seo metoda. Toliko su u tome poslu da mjere učinak od
0,01 do 0,05 %.

Želite reći da vi znate sve što oni traže?

Da i ne u potpunosti, znamo da svaka web stranica ima čitav niz parametara koje treba zadovoljiti da bi bila visoko rangirana.
Također postoje firme koje daju vrlo preciznu analize web stranica ali i vaših konkurenata te ukazuju na prednosti ili nedostatke istih.
Znanjem o google smjernicama, te korištenjem usluga drugih pratimo parametre vaše stranice i konkurencije, uz prethodno iskustvo dolazimo do spoznaje što točno trebamo odraditi da ostvarimo cilj.

Može li neko jednostavnije laičko objašnjenje?

Zamislite starinsku vagu gdje se sa svake strane nalaze dva lonca, u jednom loncu je voda skoro do vrha , recimo da je 85% pun, a u drugom je malo vode recimo samo je 15% pun. Ukoliko stalno pomalo dodajete vodu u vaš lonac na kraju ćete ga napuniti više od 85% i prevagnuti na vašu stranu. Mi smo ti koji dodajemo vodu u Vaš lonac.

Dobro, obećali ste br.1, rekli potrebno vrijeme i cijenu a niste to ostvarili?

Uvjek se može dogoditi pogreška u u procjeni na način da nam za ostvarenje cilja treba više vremena od predviđenog (google svakodnevno mjenja parametre svoga algoritma). Međutim to nije vaš problem, na računu je sve jasno definirano, nema dodataka ugovoru kao u građevinskim poslovima.

Za svako eventualno prekoračenje smo mi odgovorni i radimo posao dok ga ne završimo o vlastitom trošku.

To baš i nije uobičajena praksa, zašto to radite?

Mi našim klijentima ne pristupamo kao običnom kupcu već kao partneru, zajedno radimo na vašem uspjehu. Nije nam cilj odraditi posao i zaboraviti na vas već nastaviti rad. Vaš uspjeh je uspjeh i za nas a to onda znači dugogodišnju suradnju.

Ovo zvuči kao uobičajena marketinška floskula.

Više od 90% naših klijenata nastavlja raditi sa nama i dalje nakon završetka inicijalnog posla. Financijska korist koju imamo od dugogodišnje suradnje uvelike nadmašuje poslovni dogovor sklopljen na početku posla.