Šest najvažnijih stvari za uspješan rad online shopa

Šest najvažnijih stvari za uspješan rad online shopa

Odlučili ste da će izrada Internet trgovine biti Vaš slijedeći poslovni korak? Čestitamo! Moderna vremena nose moderne kupce kojima treba izaći u susret i time ćete ujedno poboljšati svoje poslovanje. Međutim, izrada Internet trgovine nije lak zadatak, a niže u tekstu možete pročitati o čemu treba voditi računa.

Profesionalan i iskusan tim

Kao prvo, izrada Internet trgovine treba biti prepuštena profesionalcima. Web stručnjaci će Vam sugerirati da posao izrade prepustite poduzećima sa iskustvom u web poslovanju, a  nipošto pojedincima. Naime, ukoliko se posao odlučite prepustiti pojedincima, šanse da posao bude izveden „drži vodu dok majstori ne odu“ su jako velike. Puno je mudrije da izrada Internet trgovine bude izvršena od strane profesionalaca, kako kasnije ne biste došli u još veće probleme. Svakako vodite računa da na stranici budu istaknute i seo reference jer će  greške kasnije biti teško otkloniti.

Još jedna sugestija: pripazite da tim koji birate ima vidljive reference na svojoj web stranici, kako biste se upoznali sa njihovim prethodnim radovima i klijentima. Znamo da pažljivo birate buduće poslovne partnere, nemojte to zaboraviti i ovaj put.

Dobar dizajn

U trenutku kada započne izrada Internet trgovine, važno je da imate viziju kako želite da izgleda, kako bi dizajneri mogli postupiti sukladno Vašim željama. Možete i njih pitati da Vam ponude rješenja, te da zajedno dođete do izgleda Vašeg online shopa. Imajte na umu da izrada Internet trgovine služi povećanju prodaje i širenju poslovanja, a da je dizajn tu da istakne proizvode koje nudi Vaše poduzeće. Mnogi griješe poistovjećujući dizajn sa pukim izgledom online shopa, ali radi se o tome da dizajn ovdje znači i funkcionalnost. Kod Internet trgovine funkcionalnost je izuzetno važna, jer ima težak zadatak. Naime, mora omogućiti posjetitelju instiktivnu kupovinu i mora poštovati nepisano pravilo da se do proizvoda može doći u najviše tri klika.

Vjerno predstavljeni proizvodi

Kad smo već kod proizvoda, važno je da se izrada Internet trgovine nastavi fotografiranjem i opisom svakog, kako bi bili vjerno i dobro predstavljeni. Nekada su potrebne i fotografije iz više uglova, kako biste ponudu mogli predstaviti kupcima na najbolji mogući način. Što više informacija o proizvodu, to bolje, a dodatni plus je što na ovaj način postajete i dominantniji u online svijetu.

Optimizacija prodavnice za pretraživače

Praksa je pokazala da se posjetitelji koji na Vašu stranicu dođu sa Google oglasa puno češće pretvaraju u kupce nego posjetitelji iz prirodne pretrage. S druge strane, SEOMoz u svojoj analizi zaključuje da ljudi čak 8.5 puta češće kliknu na rezultat iz prirodne pretrage, preskačući rezultate koji su u formi AdWords oglasa.

Internet trgovinu smatrajte ulaganjem, jer predstavlja veliki trošak ukoliko do nje ne dovedete ciljanu skupinu, a SEO dokazano odrađuje posao. Dok stranica koja predstavlja poduzeće ne mora nužno voditi računa o pozicijama, optimizacija je za prodajni web sajt ključ uspjeha.

Dodatno oglašavanje

Da se vratimo na odabrani tim – izradu Internet trgovine trebalo bi kombinirati sa dodatnim oglašavanjem na drugim web stranicama i portalima, kao i da bude podržana na društvenim mrežama, kako bi se za nju „čulo“ na Internetu i kako bi što prije porasla njena web vidljivost. Ova kombinacija je idealna za izdvajanje iz konkurencije, te pravljenje brenda od Vašeg poduzeća. To ujedno znači da će izrada Internet trgovine dovesti do toga da se pri pomisli na određenu kategoriju proizvoda potencijalni online kupac najprije sjeti Vašeg poduzeća, a ujedno postajući vjerni kupac.

Stalne konzultacije sa timom

U skladu sa prethodno napisanim, također morate znati da izrada Internet trgovine ne završava onda kada su svi proizvodi postavljeni online i prodaja pokrenuta. Naprotiv, posao tek tada počinje: reklame, akcije, društvene mreže, popusti, posebne ponude i slično. Sve ovo traži da, kada izrada Internet trgovine bude dovršena, održavate sastanke sa odabranim timom svako toliko, kako biste dobili sliku u kojem smjeru se razvija Vaše poslovanje, eventualno nešto promjenili ili nadodali, a zapravo radili planove za bližu ili daljnju budućnost. Upravo iz ovog razloga obostrano povjerenje igra veliku ulogu, jer je izrada Internet trgovine prva etapa u Vašoj suradnji.

Kvaliteta same stranice

Također nemojte smetnuti sa uma kvalitetu cijelokupne stranice ,ove google smjernice ukazuju na koji način bi trebali poboljšati stranicu nakon što zaključite u koju kategoriju spada.