Uobičajene greške

Najčešće greške i zablude u kreiranju web stranica

  • – Dovoljno je da stranica bude lijepa i blještava
  • – Završetkom stranice više ne treba na njoj raditi
  • – Nedostaje sadržaja (tekstova i opisa usluga ili proizvoda koji se nude)
  • – Nepregledna i komplicirana za traženje sadržaja – nije “User Friendly”
  • – SEO?..da,da znam što je to, imam prijatelja u upravi jednog telekoma :-/

 

Zabluda 1: Web stranica mora biti lijepa i blještava

Prema čijim kriterijima lijepa? Najčešću grešku na samom početku možete napraviti ukoliko nastojite pri izradi stranice zadovoljiti svoje kriterije za lijepo i privlačno, ne vodeći pri tome računa o kriterijima i potrebama vaših korisnika, odnosno posjetitelja vaših stranica. Treba prvenstveno voditi računa o cilju stranica – promociji proizvoda ili usluge i njihovoj prodaji. Usmjeravanje pažnje isključivo na dizajn i grafičke elemente nerijetko je gubitak vremena i financijskih sredstava naručitelja. Naravno da ne treba zapostaviti izgled stranice, jer neprivlačna stranica također može odbiti posjetitelja. Posvetite se izgledu i dizajnu stranice onoliko koliko je potrebno, a više pažnje usmjerite na sadržaj i načine kako vaše posjetitelje potaknuti da djeluju.

Zabluda 2: Kad je jednom web stranica napravljena, ne treba ništa više na njoj raditi

Zapravo suprotno: dizajniranje stranice samo je početak kontinuiranog procesa koji traje sve dok je web stranica prisutna na internetu. Posebna se pažnja treba posvetiti izradi plana promocije web stranice, te samim promotivnim aktivnostima. Puno se govori o potrebi postojanja web stranice, i o tome koliko je neophodno da svaki gospodarski subjekt ima svoje internet stranice, jer one su ‘prozor u svijet’ (najnovija istraživanja kažu da preko 85% korisnika interneta prije nego odluči kontaktirati neku tvrtku, zaviri u njezine web stranice). Ipak, vrlo rijetko (osim na specijaliziranim portalima ili edukacijama) bude riječi o tome (a) koliko i na koji način stranicu treba promovirati, (b) o tome koliko je bitno i potrebno izgraditi linkove, (c) da treba kvalitetno odraditi optimizaciju i (d) pozicioniranje same stranice. Većina naručitelja izrade web stranica o ovim aktivnostima uopće ne vodi računa, jer ih ne nalazi bitnima.

Greška 1: Nedostaje sadržaja

Nedostatak sadržaja je kronična boljka većine Hrvatskih web stranica. Sadržaj u doslovnom smislu znači tekst ili opis svega što se nalazi na stranici. Ako se radi o proizvodu onda se proizvod opiše, navedu se njegove tehničke i druge karakteristike. Ako se radi o usluzi onda se napišu sve prednosti i eventualni nedostaci ukoliko ih ima. Web stranice koje imaju desetke raznoraznih usluga a osim naziva usluge ne sadrže ništa drugo su čisti gubitak novca.

Greška 2: Nepregledna i komplicirana za traženje sadržaja

Uz pretpostavku da je sve napravljeno po pravilima struke, da je dizajn korektan, da se dodaje sadržaj i da ga ima dovoljno, dakle svi početni koraci su napravljeni kako bog zapovjeda. Samo se potkrala mala pogreška, navigacija stranice je napravljena nazovimo to tako malo kompliciraniji način. Što smo sa tim postigli?
Dovođenje posjetitelja na stranicu je super ali ako se on ne snalazi na stranici, ako ne može pronaći to što želi u kratkom vremenskom roku on će otići dalje. Kod nas samo par postotaka građana ima naprednije kompjutersko i internet znanja, ovih par posto čini komadić od ukupno 50% građana hrvatske koji su online.
Ako navigacija stranice nije jasna, ljudi će otići.

SEO?

CEO ili SEO? naravno, nerazumjevanje skraćenica CEO i SEO je najmanji problem. Problem neimanja informacija ili barem minimalnog površnog znanja rezultira izostankom odluke o optimizaciji stranice. Posljedica takve odluke je mali ili potpuni izostanak posjetitelja na web stranici. Smisao stranice je preužiti informacije ili ponuditi proizvode ili usluge na prodaju, ali ako ih nema tko vidjeti onda je to samo još jedan od nepotrebnih troškova. SEO ili (search engine optimization) podrazumjeva radnje koji će u konačnici rezultirati većim brojem posjetitelja web stranice.